Svakodnevne misli

Promjena prezimena nakon gay braka

Hi ljudi!

Pitanje prvo a uvod ispod: Ima li itko iz Hrv. iskustva o promijeni prezimena nakon vjencanja/stupanja u partnerstvo?

Vjencali smo se 2019 i planirali smo u 2020. doci u Hrv, no zbog Covida nismo. Razlog dolaska: moja promjena prezimena. S obzirom na to da jos uvijek nismo Austrijski drzavljani, jedina mogucnost da promijenim prezime jest da to prvo napravim u Hrv. i onda s tim sluzbenim dokumentom promijenim sve austrijske dokumente. Ne zelim cekati austrijsko drzavljanstvo, a i moje obiteljsko prezime ne zelim vec godinama imati. Never mind. 

Nedavno sam primio drugu dozu cjepiva i navodno bi trebao imati 9 mj. "free pass" kroz EU zemlje i unutar Austrije (uz nosenje maske), ali to se jos ovdje razglaba, a i moram vidjeti kako ce se to odraziti na putovanje + boravak u Hrvatskoj. Jer ako cu trebati biti u karanteni to necu moci izvesti... Nebitno. 
Takoder, u Hrvatskoj vec vise od 10 godina nemam prijavljeno boraviste jer sam zivio u nekoliko zemalja i jos imam samo dvije godine prava odgode boravista. I to je ok jer vec godinama ne zelim Hrv. drzavljanstvo i to mi je samo pain in the ass. Doslovno ne zelim nista vise imati s Hrv. No kao sto sam gore napisao, ne zelim cekati novo drzavljanstvo kako bi promijenio prezime (jer mi je to jako bitno), a sada mi se cini da cu napokon imati dovoljno vremena u 8.mj. da sredujem to u Hrv.
U Becu smo 2019. stupili u brak a ne zivotno partnerstvo. Po pricanjima nekih ljudi s foruma i nasi frendova, u Hrv. se gay brak sklopljen vani ne priznaje kao dokument, vec samo kao zivotno partnerstvo. Iskreno, ne interesira me kako se gleda na to dokle god mogu promijeniti prezime. Das werde ich machen und dann tschüss! #fürimmertschüss

Citam na stranicama MUPa i e-gradana i dobio sam general info sto trebam napraviti, ali me interesiraju vasa iskustva o promijeni prezimena nakon stupanja u gay brak/zivotno partnerstvo. 

Puno hvala unaprijed! Hugs and kissessssss iz Beca! xoxoxo

Nebu išlo!

Za više sadržaja trebaš se prijaviti ili otvoriti korisnički račun.