Iskorištavanje djece u svrhu prosjačenja
Potaknut onime što sam danas vidio, a i prije toga sam često viđao, odlučio sam ovdje otvoriti temu.
Jedna vrlo česta pojava u Zagrebu, a vjerujem i u ostalim gradovima Hrvatske su ljudi koji prose i pritom povedu svoju djecu "na posao". Je li to dio njihove taktike da će se ljudi prije smilovati ako vide dijete ili pak tu djecu nema tko čuvati? Svakako, ništa od toga nije opravdanje da jedna žena po tramvaju punom ljudi (i to u doba godine kad je velik broj ljudi bolestan), po ovakvoj hladnoći, hoda s bebom od jedva mjesec dana starosti i prosi, dok dijete jadno urla iz petnih žila. Nimalo rjeđa scena je i romski dječačić predškolske dobi koji isto tako hoda od tramvaja do tramvaja, s nekim zgužvanim papirom na kojem je neki natpis i moli druge ljude za pomoć. Nije normalno da jedno tako malo dijete luta prepušteno samo sebi tako velikim gradom.
Gdje su nadležne institucije? Je li riječ o njihovom neradu ili jednostavno ne postoji zakon koji bi tu djecu zaštitio? Gdje su Željka i Vigilare?