Nastavnički suputnik za školsku 2017./2018. godinu
Svake godine vodimo isti rat - meni taj "supatnik" uopće ne treba. Ima elegantnijih načina vođenja bilježaka, online kalendara, aplikacija za ovo i ono. Na kraju ravnatelj kod svakoga stavi "plus" pa tako i ove godine Nastavnički suputnik dođe do mene bez da sam ga tražio. Vidio sam naslovnicu, ništa mi nije bilo jasno i pospremio ga u ormar kao i svaki put do sada.
Kolegica koja me zajapurena došla upozoriti na upitan sadržaj dijela suputnika koji se odnosi na stručno usavršavanje me upoznala sa sadržajem. Dakle, osim onih standardnih dijelova - godišnjeg, mjesečnog i tjednog planera, adresara, telefonskog imenika i ostalog, suputnik ima i onaj dio vezan uz stručno usavršavanje. Ove godine (probirem) teme su npr. sljedeće: Financiranje Crkve, Crkva i odgoj kroz stoljeća, Kad silovana žena zatrudni, Žena u religiji - čovjek drugog reda, Ljubavlju protiv pobačaja, Povijest pobačaja u Crkvi, itd. Mislim da je vrlo upitno, bez obzira jesu li autori na "pravoj" ili "krivoj" strani ovih tema, ovakav sadržaj gurati pod stručno usavršavanje. Ne znam gdje su se izgubile metode, radionice, stručni tekstovi, problemi, kolektiv, razred, struka...? Ima li ovo smisla? Što mislite?