Znanje

Gigi
u Znanje

Filozofija je majka znanosti?

Filozofijski izvid znanstvenosti pretpostavlja uvid u bit filozofije. Zatim i uvid u bit znanosti. Pretpostavlja, nadalje, mogući odnos filozofije i znanosti. Iz razmatranja tih elemenata, razjasnit će se i kako stvar stoji s naukom: meta-portal.net/znanost-nauka-prizmu-filozofije/

Budući da je po meni filozofija suština i temelj svih znanosti neophodna je kao "starter" studiranja bilo koje druge znanosti. Premda nisam za besmisleno proširivanje školskog programa, nekako mi se zamisao da bi filozofija mogla biti uvedena od 7 razreda osnovne škole čini pozitivna.

Primjer Einsteina: Da nije počeo "filozofirati" ne bi ni došao do teorije relativnosti. Drugi su radili na fizičkim eksperimentima, dok je Einstein "izvodio" umne eksperimente. Rezultat je poznat.

Siguran sam da među forumašima ima i onih kojima je filozofija dogma, odnosno koji filozofiju smatraju naklapanjem i lupetanjem pa bi bilo interesantno pročitati i njihovo mišljenje. Najstrastvenije komentare očekujem od prirodoslovaca ;)

Ed. Temu preuzela @Gigi 09.05.2021

Nebu išlo!

Za više sadržaja trebaš se prijaviti ili otvoriti korisnički račun.