Moralni kompas: ubiti ili biti ubijen?
Prošle sam noći s nekolicinom prijatelja gledao The Belko Experiment (#notsponsored) i svakako je uzburkao emocije i donio polemike. Naime, 80 se zaposlenika nađe zarobljeno u tvrtki lociranoj u pustoši Kolumbije. Apsolutno nikakva mogućnost izlaska iz zgrade niti kontakta s vanjskim svijetom. Također, prilikom zapošljavanja svakom je radniku u zatiljni dio glave ugrađen čip, u stvarnosti bomba koja eksplodira stiskom gumba u centrali. Ubrzo se razglasom pročuje: Ako tijekom sljedećih dvaju sati vas 30 ne bude mrtvo, mi ćemo ubiti 60. I da, zaista, ako njih 30 ne umre, njih 60 umrijet će od eksplozije glave.
E sad, ovo je stupanj u kojemu kreću sva zanimljiva razilaženja misli: kako se u takvoj situaciji ponašati?
Želim da se sami postavite u situaciju: godinu dana radite s tim ljudima, a onda dobijete naredbu da 30 mora biti mrtvo (inače će njih 60 ionako umrijeti). Uzimate oružje i, dok su pojedinci oko vas još ošamućeni situacijom, krećete u napad ili je to oružje uz vas tek kako biste se obranili u slučaju da vas netko napadne? Čekate smrt, sami sebi oduzimate život? Grupirate osobe kako biste ih 30 usmrtili (ne znam, starije od 60 ili one koji nemaju djecu)? Tražite neka racionalnija rješenja (navedite koja!)? Bi li vam pojedince bilo lakše ubiti, na kojim kriterijima zasnivate takve ideje?
Puno toga proizlazi iz ovog socijalnog eksperimenta, što u suštini cijeli film i jest. Čovjek i njegov moralni kompas oduvijek su bili nepoznanica, kao i priroda čovjekova postojanja. Držite li se svakodnevnih načela i u ovakvoj stresnoj situaciji, ili vam je pak jedini smisao preživjeti? Pada li sve ono što vas kultura, društvo, obitelj uče cijeloga života u tom trenutku u vodu? Kad biste i uspjeli preživjeti, bi li vas to izjedalo?
Thomas Hobbes i ostali sociolozi imali su utjecajne ideje o čovjekovoj ćudi. Zar je čovjek čovjeku vuk? Zar nam je priroda rat protiv svih? Što nas razlikuje od životinja, što nas čini humanima, milosrdnima? Što vas u ovom trenutku ograničava od ubojstva?
Budite kreativni. Nadam se da tekst nije previše zbrda-zdola i da ćete se snaći. Ako ništa, imate onu klasičnu situaciju: ubiti blisku osobu ili umrijeti. Nemojte da vas morbidnost teme zaplaši
.
Kao pomoć: trejler filma.