Svakodnevne misli

Gay klonovi, bears, drag ... subverzija roda, ima li smisla, nade, budućnosti?

Potaknut temom ACT-UP, 30 godina borbe, odlučih se dirnuti slona u prodavaonici porculana dinastije Ming. Naše skupocjeno "ja", kako ga poimamo.

Većina korisnika ove stranice nije striktno str8. Nije da ih nema, ali većina nisu. Većina korisnika ova stranice ima veći ili manji problem: muškima se diže "ona stvar" na muške, kod žena, ne znam što ali ima neki fiziološki ekvivalent onom kod muških, uvjeren sam.

A sve te priče o problemima, svode se na jednostavan detalj: što se očekuje od "muških", a što se očekuje od "ženskih". Imali smo već raspravu u kojoj je ustanovljeno da muški i žene nisu jednaki "Ni fizioloski ni psiholoski niti u mogucnostima niti u interesima". Ali ne bih htio da odemo na tu stranu, jer, tu kost smo već oglodali.

Zanima me druga strana. Varijanta demontaže. Varijanta istjerivanja slona iz prodavaonice porculana dinastije Ming. Varijanta koju queer teoretičari pokušavaju već godinama progurati kao alternativu izlaska iz slijepe ulice koja se zove aktivizam borbe za ljudska prava, partikularno za prava osoba koje nisu striktno str8.

Peter Hennen u svojoj knjizi Faeris, Bears, Leathermen pokrenuo je zanimljivu raspravu o tome tko čini više subverziju roda i izjednačavanja onoga što osoba ima među nogama s onim što osoba čini da bi osigurala preživljavanje u svijetu industrijske / rodne podjele rada i kulture koja ulogu u radnom procesu izjednačava s onim što osoba ima među nogama. José Esteban Muñoz je u svojoj knjizi Cruising Utopia: Then and There of Queer Futurity na te spomenute dodao još nekoliko kategorija, kao gay klonove, drag, queer osobe koje su po svemu i u svako doba negdje između, ...

Pa sad, ako zaobiđemo drugog slona, ovaj puta onog na krevetu u spavaćoj sobi, onog str8-lookin'-str8-actin'-no-femi-nisam-homo (koji uzgred budi rečeno čini najveći postotak novih HIV infekcija u statistikama HZJZ), koja je varijanta po vama vjerojatna učiniti pomak prema istjerivanju slonova iz naših života?

Ima li smisla?

Ima li nade?

Ima li budućnosti?

Nebu išlo!

Za više sadržaja trebaš se prijaviti ili otvoriti korisnički račun.