Loša kvaliteta proizvoda na domaćem tržištu u usporedbi sa stranim?
Zadnjih mjeseci sve je žustrija rasprava oko kvalitete stranih proizvoda na domaćem tržištu (i tržištima istočne i srednje Europe) u usporedbi sa onima na zapadnom tržištu. Poljaci, Česi, Slovaci i Mađari su već dokazali da su proizvodi velikih zapadnoeuropskih korporacija lošije kvalitete na njihovom tržištu nego na tržištima u Njemačkoj, Italiji ili Francuskoj, a ovaj tjedan kreće napokon i kod nas ispitivanje - proizvodi iz Zagreba uspoređivat će se sa onima iz Munchen-a.
[quote]Već ovoga tjedna u Münchenu će se prikupiti uzorci čokolade Milka, namaza Nutella, kašica Hippo od riže i mrkve s puricom, Nesquickovih pahuljica od čokolade, gumenih bombona Haribo, sirnog namaza Philadelphia, mliječnog deserta Monte, tune Rio mare u maslinovu ulju, ribljih štapića Iglo, špageta Barilla, maslinova ulja Monini, hrenovki Wudy, Pringlesova čipsa classic i drugih proizvoda koji će se uspoređivati s istim proizvodima na domaćem tržištu. A to će biti i jedino istraživanje u EU koje uključuje i deterdžente i higijenske proizvode – praškasti deterdžent Ariel, omekšivač Silan, sredstvo za čišćenje Domestos, gel za tuširanje Nivea te pastu za zube Colgate, najavljuje Borzan.
Nakon što stručnjaci Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar i HAH-a u Münchenu kupe odabrane proizvode i uzmu cijene, uskladište ih u specijalno opremljenom vozilu da se kvarljivi proizvodi ne pokvare na putu do Zagreba, vodeći računa i o isteku rokova, isto će se napraviti i s proizvodima za hrvatsko tržište od 3. do 7. travnja. [/quote]
vecernji.hr
Pa moje pitanje za sve vas - kod kojih proizvoda ste vi osjetili razliku u kvaliteti te koji je vaš stav treba li proizvod na nekom stranom tržištu biti potpuno identičan onom na hrvatskom (pod uvjetom da je u deklaraciji sve točno navedeno ukoliko je nešto mijenjano, "reducirano u kvaliteti" i sl)., nije li sam kupac odgovoran za ono što kupuje, tj. sviđa li mu se taj proizvod ili ne? U neku ruku ova buka ispada kao da je riječ o besplatnoj humanitarnoj hrani EU-a pa zapadna Europa dobiva "bolju" nego mi, a ne nešto što sam biraš sviđa li ti se okusom, sastavom i sl.
Što vi mislite o svemu ovome?