Genetska bolest - Vaš stav
Svi smo u životu susreli osobu sa ovakvim "problemom", proveli vrijeme s njima, živjeli ili ih samo vidjeli u prolazu... Što je zapravo genetska bolest ?
Genetska bolest je genetski problem uzrokovan jednom ili više abnormalnosti genoma, posebice stanje koje je prisutno od rođenja. Većina genetskih poremećaja je vrlo rijetka te iznimno snažna i utjecajna na mentalno i fizičko stanje osobe. Neki od poznatijih su Downov sindrom, hemofilija, Klinefelterov sindrom i dr.
Naime, osoba rođena u tim okolnostima ***NE*** bira roditi se u njima. Takve su osobe rođene sa sudbinom koju ne mogu promijeniti. Također, rođenjem ovakve osobe, cijela obitelj se dovodi u stanje koje nije birano. Kao što je dijete rođeno sa genetskim poremećajem i nije to biralo, isto tako su tu roditelji koji nisu birali imati ovakvo dijete, te braća i sestre koji nisu odabrali imati ovakvog brata/sestru.
- Imam blisku osobu u svome životu sa ovakvim stanjem te sa sigurnošću govorim ovo:
Živjeti u ovakvim okolnostima donosi svoje prednosti i mane. Jedna od velikih mana koju genetska bolest nekoga donosi su [u]predrasude[/u]. Koliko puta se samo ti ljudi nađu u situaciji gdje će se netko okrenuti za tobom i krivo te pogledati jer vodiš nesposobnu odraslu osobu za ruku ? Koliko puta će ti netko dati savjet a ne zna ništa o situaciji u kojoj se nalaziš ? Koliko puta će te osuđivati te preispitivati tvoj način rada sa ovakvom osobom ?
Najveći problem u kojem se ljudi mogu naći je da se ovakva osoba [u]iskorištava[/u] u vlastitu svrhu. Nisam se samo susreo sa roditeljima koji iskorištavaju vlastito dijete kako bi sebe uzdigli... Nego također osobe odgovorne za odgoj, rast i razvoj ovakvog djeteta. Toliko doktora, učitelja, odgajatelja vidimo na televiziji, novinama, plakatima kako se diče tim što rade sa ovakvom djecom, a zapravo ne čine puno, nego su samo visoko pozicionirane osobe koje govore u njihovo ime. Što smatram nepravednim. ***Nitko ne zna u kakvoj je drugi situaciji dok ju ne doživi sam.***
Kao član jedne zajednice koja također nije birala biti onakvima kakvi jesu, zanima me vaše mišljenje, stav te odnos prema ovakvoj djeci i osobama. Što ste čuli, vidjeli, doživjeli ?
Jeste li se ikada susreli sa ovakvom osobom, doživjeli nešto zanimljivo, radili ili pričali s njima ? Zanima me te podijelite vaša iskustva. ![]()
Što mislite o osobama koje iskorištavaju ovakvo stanje djeteta/osobe/obitelji kako bi sebi napravili nešto u korist ? I što mislite, što se može učiniti kako bi se to spriječilo ? ![]()

![]()
![]()
![]()
Molim vas poštujte pravila foruma kako bi svatko od vas mogao dostojno izraziti svoj stav i mišljenje. Hvala. ![]()