Duhovnost

Teologija oslobođenja

Na prošlom Interliberu sam zalutao na štand Kršćanske sadašnjosti i naletio na naslov koji mi je privukao pažnju "Gustavo Gutiérrez: Teologija oslobođenja". Uz sajamski popust 30 kuna. Obzirom da sam se zavjetovao da neću ništa kupiti, jer imam isuviše toga na listi čekanja, usprkos primamljive cijene nisam ju kupio. Ali nisam odolio uzeti ju u ruku. Rezultat je da sam na internetu našao izvornik, ali još uvijek čeka na listi tekstova za čitati.

Međutim, sad mene zanima, obzirom da je vidljiv val sve snažnijih pritisaka hrvatskog ogranka RKC na ovoj stranici, i sve zagriženijih vjernika koji međutim ne odaju niti trunke duhovnosti ali zato odaju veliku količinu križarske bojovnosti koja nema veze čak niti s onom primordijalnom, ili primitivnom ako baš hoćete, seljačkom religioznošću, zanima me ima li onih koji su zaronili u nabore teologije oslobođenja?

Teologija oslobođenja nije nova, premda je za mene osobno nova.U Hrvatskoj je dočekana na nož. Sveprisutni mladi katolički bojovnik, Luka Popov, po obrazovanju fizičar, napisao je kolumnu izrazito negativnog naboja, naravno. Što je nasmješnije, i što pokazuje sav intelektualni sjaj hrvatskih desničarskih perjanica, Jorge Mario Bergoglio uopće nije zastupnik teologije oslobođenja, premda dolazi iz Južne Amerike.

Ali, dobro, ne bih o intelektualnom sjaju hrvatske konzervativne elite. Zanima me, kako rekoh, da li ste zavirili u nabore tog ishodišnjeg teksta i cijelog niza koji je taj tektonski pomak izazvao ...

Nebu išlo!

Za više sadržaja trebaš se prijaviti ili otvoriti korisnički račun.