Hrono ishrana
Čula sam davno za ovu vrstu ishrane, ali nikada nisam znala na čemu je bazirana. Jučer sam pričala sa kolegicom o ovoj vrsti ishrane koja je mnogima promjenila živote. Danas sam pola dana istraživala o ovome i saznala sam mnogo stvari. Zaista mi se sviđa ova vrsta ishrane jer je mnogo toga dopušteno. Oni koji ne znaju šta je hrono ishrana evo ukratko. Hrono ishrana je bazirana zapravo na tajmingu objeda, gdje je idealni razmak između objedovanja 5 sati. Za svako objedovanje ima određena grupa hrane koja bi se trebala jesti kako bi zapravo mršavljenje uspjelo. Postoji i restrikcija koja se vodi od prvog dana do dana kada dosegnete željenu težinu. U restriktivnom periodu zabranjene su užine i bilo kakve vrste šećera. Primjeri restriktivnog hrono doručka: jaja sa slaninom. Kafa se ne smije piti prije doručka samo poslije kao i poslije ručka bez ikakvih dodataka. Ne smije se koristiti suncokretovo ulje, sva ostala kao i svinjska mast smiju. Smijete jesti samo za doručak cijela jaja, a za druge objede samo bjelanca.Doručak je jedini objed gdje se smije jesti hljeb bilo koji osim pšeničnog. Za ručak kombinuje se kuhano ili grilovano meso ( piletina, ćuretine itd.) sa neškrobnim povrćem (paprike, kupus, paradajz,luk,tikvice itd.; sirovo se jedu: mrkva,celer i cvekla). Zabranjeni suirinač, pasulj, soja, buranija, grašak, krompir. Salate smijete začiniti sa soli i limunom, sirće ne smijete upotrebljavati. Tjestenine se ne smiju jesti. Večera: lagano mesto (piletina, ćuretina ili riba) sa zelenim ili bijelim povrćem i salatama. Pečurke se mogu jesti i za ručak i za večeru umjesto mesa. Naravno zabranjeni su gazirani sokovi, a gaziranu vodu smijete piti do 2 čaše dnevno. Mliječni proizvodi se konzumiraju 3-4x sedmično i ne smiju se kombinirati međusobno. Treba se piti 2l vode na dan, ali se ne smije piti pola sata prije i posla sata poslije jela.
Naravno, ne odgovara svakome ista dijeta. Npr. moj najveći problem jeste što uopće je doručkujem, samo ručam, a večeru u najvećem broju slučajeva zamjenim sa grickalicama i slatkišima. Tako da mislim da bi mi ovaj način ishrane prvenstveno uticao na moje zdravlje, težina mi manje više i nije toliko bitna, već da se zaista počnem zdravije hraniti.
Ovo su ukratko neke upute. A sada me zanima Vaše mišljenje. Da li je itko konzument ovakve vrste ishrane? Koliko Vam je bilo teško? Koliko ste vremena izgubili za vrijeme restrikcije? Savjeti?