Autodestruktivne tranđe i motivacija #MTF
Evo pokrećem novu u nizu #mtf tema zapravo namjenjenu općenito trans osobama ali mogu je i pročitati ostali jer može biti i univerzalna, a eto motivirali me neki ljudi da pokrenem. Naime ne znam koliko je vas znalo to da tranđe imaju jako visok suicide rate… a ne znam je li tko znao to da tranđe jako često zbog njihovih problema upadaju u ono što bi ja nazvala teškom prokastinacijskom autodestrukcijom, a to je obično slučaj kod mladih tranđi.
Ovo pišem po primjeru i sebe ali i stvarno velikog broja ostalih. Mlade tranđe, kada shvate svoju tegobu… u potpunosti odbace ostatak života i pretvore to u svoj glavni problem i zbog toga dolazi do sljedećih stvari: zatvaranje u sebe, zatvaranje u kući, potpun ne rad na sebi, neperspektivnost, život u virtualnom svijetu… te nakon silnog nezadovoljstva suicidalnost. Netko će reći „ali nezadovoljni su, ne mogu počet ništa dok ne završe tranziciju“ odgovor je NE, tranzicija ne rješava nesretan život, biti muškarac ili žena nije nešto što će ti u životu biti izvor sreće i smisla... to je samo jedn dio osobe.
Osobno sam zbog takvog razmišljanja skoro ne išla studirat i zaribala upis na tada željeni fax (iako sam na kraju i zadovoljna s alternativom, dobro je)… jer eto u doba zadnjeg razreda srednje i državne mature bila sam u vrhu problema i mjesto da sam učila sam se radije radila sranja i utapala se u silnom samosažaljenju jer „meni je najgore“ i „ne mogu“ – i da je bar bilo nekog tad da me jebeno ošamari nekom motivacijom i kaže mi da se tak ne živi.
Tako da dragi teen tranđevi kojima je najgore ikad sad, nemojte si dopustit da živite sranje od života i da vam jedina stavka karaktera bude „ja sam ucviljeni trans“…. Šta to znači da si trans? Ne može ti se život sastojat od „ja sam trans“… može… možda na internetu…. za tumblr ekipu… il za nekog napaljenog majmuna… ali to vas ne smije omotat i pojest u stvarnosti. Mnogi zbog toga i tokom tranzicije pa i nakon tranzicije budu nesretni, al to nije zato što eto… "tranzicija je loša". To je zato što im je i život nakon svega i dalje u kurcu samo su sad eto, drugog spola, ali zaista nemaju ništa drugo osim toga u životu.
Tranzicija je nešto što ide uz život, godinama… pa čak i do kraja. Ne možeš odgodit stvari. Zato dignite guzicu i počnite radit na sebi, nemojte odustajat od škole i visit cijeli dan gledajuć anime… i sanjat o sisama. Stisnite i radite na sebi na bilo koji način, školujte se, zaposlite se, nađite društvo, činite nešto sa sobom i pustite da život teče, ne kroz prste nego u dlanove.
Ima naravno i velikih surviviora, nije kod svih tako ali kažem po pričama, naročito mladi neoformljeni.... puste da ih to proguta i odbiju se ponašat razumno jer imaju "first world problem" - get yo shit together... and deactivate that goddamn tumblr acc ffs. Također ako poznajete osobe koje žive u crnoj rupi zbog tog problema, pokušajte im objasniti... i ako ne idu kod psihologa savjetujte im psihologa.
Pis.