Predavanje engleskog u Kini
Svako malo mi netko upadne s pitanjima šta radim u Kini i kako to da tamo radim i koliko je teško i što treba od papira. Ne da mi se više svakom ponaosob pisat, pa evo otvaram temu gdje ću napisati sve što treba, a vi kasnije pitajte šta vas još zanima. ![]()
Znači, ja osobno predajem engleski klincima u jednom teaching centru. Živim u Shenzhenu. Grad ima 12 milijuna stanovnika i metroom je povezan s Hong Kongom. Većina odgovora će biti vezana za moje iskustvo.
Koliko love možeš mjesečno zaradit/uštedit?
S predavanjem engleskog u teaching centru (najčešći posao) u početku zarađuješ 1500 €, nakon tri mjeseca skače na 1850 € a kasnije se penje i do 2300-2400, i još ako ti uleti kakav part-time... A troškovi života su 700-800 €. Naravno, ovisi o tvojim životnim navikama, jel jedeš u restoranima, jel uzimaš take out, ili kuhaš kod kuće, jel često ideš u izlaske i sl.
Naravno sve ovo varira od grada do grada i od toga kako se snađeš.
Kako je to moguće?
Kina je booming economy, jako brzo rastu, a ne znaju beknit engleski. Potražnja i velika platežna moć + manjak ljudi koji dobro govore engleski = brutalna lova za one koji ga govore.
Koliko love treba za takav potez?
Računajte da za Shenzhen (ne znam za druge gradove) treba 2000 € za do prve plaće. Daklem, stanarina ide sa dva pologa, a prosjek je 300-400 eura mjesečno, recimo znači 1000 € za stanarinu i dva pologa. I onda još 600-700 € za hranu i ostale troškove dok ne stigne prva plaća. I još 300-350 € za avio kartu u jednom smjeru i 180 kuna za turističku vizu na mjesec dana. Ja sam imala 1500 € ušteđevine, a ostalo sam posudila pa vratila od prve plaće.
Koliko dugo se treba spremati za takav potez?
Mjesec-dva, čisto malo čitati po netu o tuđim iskustvima, a i avio karta je jeftinija ako je kupiš koji mjesec unaprijed. Također, forum Kluba putnika ima ogromnu temu na kojoj sve piše. www.klubputnika.org - informirajte se detaljno!
Je li predavanje engleskog jedina opcija?
Najčešći, najlakši i najbolje plaćeni poslovi su predavanje engleskog. Postoje tri opcije: vrtić (uvjerljivo najlakši, ali su samo balavci), teaching centar (tamo šalju djecu nakon vrtića/škole, 3-10 godina), privatne instrukcije (sva godišta, ali stresno jer se stalno mijenja raspored). Bitno je za napomenuti da ako ne podnosiš klince - malo teže ćeš naći posla, jer većina poslova je u vrtićima i teaching centrima.
Što se tiče drugih tipova poslova, tipa predavanje nečeg drugog ili rad u struci, to se isto može naći, samo ne jednakom brzinom. Ono što je bitno zapamtiti jest da su Kinezi rasisti i bijelac je bog. Tipa, za predavanje engleskog, radije će uzeti bijelca Balkanca nego crnca Amerikanca. Konačno jedna zemlja u kojoj Balkanac nije prljavi imigrant koji konobari u Švajcarskoj ili mijenja posteljinu u Njemačkoj. Ovdje dođeš pa si bog. Doduše, zato što si bog, često bulje u tebe na ulici lol.
Koliko brzo se može naći posao?
Posao predavanja engleskog nađeš u roku 3 dana, ili ako si izbirljiv(a) kao ja, onda u roku 10 dana. Za ostale poslove treba vremena. Ako tražite nešto što nije engleski, preporučam da se prvo zaposlite predavajući engleski i paralelno tražite neku drugu vrstu posla.
Koliko dobro moraš znati engleski?
Za vrtić može biti i skrnavi engleski, za teaching centar je potrebno da nemaš Rašan Ingliš.
Koliko je težak posao?
Posao predavanja engleskog je relativno lagan i brzo se nauči. Nakon mjesec dana osjećaš kao da oduvijek predaješ. Al ok je, može se, ja nisam voljela klince pretjerano prije pa sam se navikla. Acquired taste, reklo bi se. Više me živciraju odrasli s kojima radim, al kad me naživciraju, samo se sjetim da za svaki dan koji se pojavim na poslu, dobije minimalno 85 €, pa se smirim
Također, ovaj post pišem s posla, a često i prevodim na poslu (jer sam freelance prevoditelj).
A radno vrijeme?
Vrtići su jutarnja smjena, od ponedjeljka do petka. Teaching centar je 3 radna dana (obično sri, čet i pet) od 15:00 do 19:00, a vikendom od 9:30 do 18:30. Tad moraš dolazit bez obzira na to imaš li samo šest satova, jedan ili nijedan sat za održati. Ako imaš malo satova (ispod 53 akademska sata mjesečno) onda dobiješ osnovnu plaću od cca 1850 €. Ako prekoračiš to, dobiješ malo više od 10 € za svaki akademski sat preko toga, tako da plaća ide i do 2400€ kad ti se popuni raspored. Kontam, kad već dolaziš 36 sati tjedno u centar, onda ih je dobro popuniti satovima pa za isto vremena dobiti bolju plaću.
Trebam li tražiti posao prije dolaska ili mogu naći po dolasku?
Nemoj tražiti prije dolaska, zakinut će te za plaću. Kinezi su prevaranti
Traži ovdje. Gledaj po netu čisto onako da vidiš šta se traži.
Kad je najbolje doći?
Najbolje je doći sredinom veljače ili kolovoza. Krajem tih mjeseci počinje semestar i najveća je potražnja za teacherima.
Što treba od papira?
Od papira zapravo nije potrebno ništa, možda fakultetska diploma (bilo kojeg faksa). Naravno, ako imaš neke kul papire, neće odmoći. ![]()
A (radna) viza?
Ja sam došla na turističkoj vizi od 30 dana i za to vrijeme sam sredila i posao i stan i novu vizu (S2 - personal affairs, košta oko 160 kuna). Pritom je 30 dana za sređivanje toga i više nego dovoljno. Za non-native je jako teško dobit radnu vizu, tako da smo mi svi na business vizama (to je kao viza za poslovne posjete). Doduše, bolje je nemati radnu vizu. Jer, ako imaš radnu vizu i hoćeš promijenit radno mjesto, onda ti firma može otkazat vizu pa završiš u gabuli.
A putovanja?
Sad, što se tiče putovanja, ovisi isto o vašim navikama. Tipa, ja ću sad na putovanje Kuala Lumpur - Bali - Hong Kong, avio karte su bile 255 € (četiri leta) sve skupa, hosteli će izaći cca 100 €. Sad, koliko ćemo tamo potrošiti, to ne znam. Avio karte unutar Azije sve izađu ispod 300 € povratno, sad ovisi gdje ide. Malezija je tipa 100€ povratno.
Kako je živjeti tu?
Klima je subtopska, znači toplo, vlažno, zima traje oko 20 dana. Većinu vremena je između 27° i 33°. Popne se na 33° padne kiša pa se spusti na 27° i tako u krug, a onda zimi bude oko 15°-20°. Hrana je ok, ima dosta street food, ali na tome se ne može živjeti. Tipična kineska je puno pržena na ulju ili na svinjskoj masti, tako da često spremam hranu doma. Također, oskudica sira i jogurta, ali ima mjesto gdje se to može nabaviti. :B Voće je predobro! Mango, dragon fruit, lychee <3 Definitivno najgora strana je loša kvaliteta interneta.
Inače jako paze na prirodu i parkovi su prebrutalni. Shenzhen je mlad grad, prije 30 godina je ima 25000 stanovnika, tako da je sve izgrađeno s jako dobrim urbanističkim planiranjem i sva brda su ostala sa svojom vegetacijom, ništa nije izgrađeno. Dolje možete naći neke slike.
Ima masu ekipe iz ex-yu, pretežno Srbi i Bosanci jer oni ne mogu tako lako u EU. Srba ima nekoliko stotina (!), a Hrvata ima četiri ipo. ![]()
Kakvi su Kinezi?
Neorganizirani. Kad Balkanac dođe tu i vidi količinu neorganiziranosti, razumije kako se Švabo osjeća kad dođe na naš Balkan.
Također, štuju tri stvari: novac, izgled i obitelj.
Može ih se promatrati kao spoj životinje, djeteta i robota.
Također, postoje tri vrste Kineza: fakat glupi, kobajagi glupi i VPN Kinezi (to su oni napredni, zapadnjačkog mindseta)
Ljudi su ok, malo u početku može biti teško dok se ne navikneš, ali kasnije kad provališ koje su sheme i kako ljudi funkcioniraju, sve bude lakše.
Zašto doći?
Eto, ja bih preporučila svakom tko nema što pametnog za raditi, a želi uštedit fine pare da dođe. Također, možete i riješit malo manju lovu i skupit masu radnog iskustva u struci.
Ja kontam da s tri godine engleskog u Kini mogu kupiti trosobni stan u svom omiljenom kvartu u Valenciji. Kontam, bolje tri godine Kine nego 30 godina kredita kao moji roditelji ^^
Obavezno:
VPN. Kina ima blokiran fejs, google (to uključuje gmail i sve ostalo), youtube, soundcloud, viber i sl. Imate neke besplatne programe koji probijaju kroz tu blokadu. Najbolji besplatni je psiphon3, a ima ga i za mobitel. Za mobitel također valja i Lantern VPN.
Treba skinuti WeChat aplikaciju, bez nje u Kini ne postojiš. Nitko ne komunicira SMS porukama i pozivima, svi poslovi se traže preko nje, druženja se organiziraju preko nje, plaćaju se računi, stanarine i sl.
Zapamtite, bijelci su bogovi. Prvi put sam ovdje na poslu rekla da nešto neću uraditi. I to ne: "A ne bih jaaa..." nego: "I'm not doing that." Vi diktirate ritam.
S obzirom da originalni post nije obuhvatio mnogo stvari, u ovom google docu sam ga nadopunila i nastavit ću nadopunjavat onako kako vi budete postavljali pitanja koja još nisu obuhvaćena.
docs.google.com/...nlGr3FNz3nfiqGGE/edit?usp=sharing
Za kraj, par slika:
Park kraj posla 1
scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/135998111132279363503056_2249474312548558175_n.jpg?oh=92ae2b2f592145b13b16edb8c1813954&oe=57F99C2E
Park kraj posla 2

Neboder od 36 katova, na čijem krovu često pijemo vino i jedemo sir :3

Jedan drugi park

Opet taj park