Mjuzkli- koji, kada, zašto i da li uopće?

Možda jedan od prvih susreta s nečime što će se kasnije iskristalizirati kao besmrtna ljubav prema mjuziklima za mene je bila rock opera "Gubec beg" koju sam pogledala kao klinka sa nekih 7-8 godina.
Nakon toga nizale su se Komedijine uspješnice poput "Tko pjeva zlo ne misli" , "Jalta jalta" , Guslač na krovu" etc. .
Uskoro su se umiješali televizija i internet ponudivši mi neke nove mjuzikle poput "Moje pjesme, moji snovi" , "Annie" , Mary Poppins", "The Rocky Horror Picture Show" , "Cabaret" , "Little Shop of Horrors" , " Jesus Christ Superstar", "Hair" . . .
Idina Menzel koja se se globalno proslavila pjesmom "Let it go" bila je (moja) heroina Broadwaya mnogo prije toga. . Rent koji ju je plasirao u svijet mjuzikla pa Wicked koji joj je na kraju krajeva i priskrbio Tonya a o mjuziklu "Chess" da ne pričam ili najnoviji njen uradak IF/THEN čije pjesme i nastup ostavljaju bez teksta i mnogo su emocionalnije i strastvenije od "uloge" Else. .
Ovo je samo jedan od primjera koliko su određeni ljudi podcijenjeni dok ih neki crtić ne plasira među ljude koji nakon toga tvrde da ih obožavaju a nikad ne bi odslušali nešto poput:
bez toga i divili se. .
Kako vi dišete po pitanju mjuzikla? Koji je vama najdraži i zašto? I imate li osjećaj da kultura mjuzikla umire polako u RH osim kad se desi "Monty Python's SPAMALOT" u Komediji. .