Kako otvoriti privatnu galeriju?
Dvojio sam dal ovu temu metnuti ovdje ili u S.O.S. ali mi se nekako čini da joj je ovdje ipak više mjesto. Ako tomu nije tako nego je onomu onako, siguran sam da će me ažurni modovi brzo demantirati svojim samoprijegornim radom.
Dakle, što je potrebno u lijepoj našoj za otvaranje privatne galerije? Ne one virtualne, naravno.
Prvo da objasnim što mislim pod pojmom galerije. To bi bio svaki onaj prostor u kojem se može prirediti prodajna izložba nečeg, od suvenira, namještaja, fotki, postera i razglednica sve do slika, kipova, instalacija.
To bi, koliko sam uspio istražiti pomoću neta, kod nas moglo ići na par načina. Pošto nisam našao nikakav poseban zakon ili pravilnik o galerijama ostaju opcije: Zakon o obrtu, Zakon o slobodnim umjetnicima, Zakon o autorskom djelu i srodnim sranjima. Ali nigdje nisam našao na točnu proceduru, samo na ostavljene zakonske mogućnosti. odnosno, točna procedura postoji samo za obrt ali ja u to ne bih baš ulazio odgovarajući svojom privatnom imovinom koje ionako nemam.
Da li znate nešto o tome? Posjedujete li galeriju? Može li nevladina udruga imati galeriju? I još niz pitanja koja se sada ne mogu sjetiti. A najviše me zanima Vaše iskustvo. Unaprijed hvala.