Kultura

Fantom
u Kultura

Human Rights Film Festival 2013

Human Rights Film Festival (HRFF) je festival filma o ljudskim pravima neprofitni je projekt dviju istaknutih organizacija nezavisne kuture – Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture «URK», pokrenut 2002. godine s ciljem unapređenja vidljivosti raznih tema s područja ljudskih prava u mediju filma. Od prvog, revijalnog izdanja u klupskim prostorima kluba MaMa i Močvare, HRFF je prešavši na veliko platno kontinuirano gradio profil festivala filmske kvalitete, jednako ostajući prepoznatljiv po svojim programima koji promoviraju otvorenost, multikulturalnost, toleranciju, slobodu izbora.

Iz programa izdvajamo:

JA, KADA SAM BILA KLINAC, BILA SAM KLINKA
Ivana Todorović • Srbija • 2013 • 30 min

PETAK 13.12. – 17:00 (KINO EUROPA)
Goca je transrodna osoba koja živi u Beogradu, glavnom gradu zemlje u kojoj je održavanje gay pridea uvijek povezano s masovnim nasiljem. Za svoj tridesetdeveti rođendan u najboljem kabaretskom maniru priča kako je to biti klinka, kada si klinac.

NEZNANAC NA JEZERU
Alain Guiraudie • Francuska • 2013 • 97 min

PETAK 13.12. – 21:00 (KINO EUROPA)
Savršeno jedinstvo radnje, mjesta i vremena. Vatromet bezostatne ljubavi & smrtonosnog seksa, zamaskiran kao šabrolovski krimić. Film čiji se plakati zabranjuju…

RANJENI ORLANDO
Vincent Dieutre • Francuska • 2013 • 122 min

PETAK 13.12. – 23:00 (KINO EUROPA)
Blještavilo nas zasljepljuje i ostavlja u tami europskog rasizma, obespravljene muške ljubavi i lažnih obećanja sa svih strana. Pa ipak … mala svjetla, orijentiri u noći (novog) fašizma nisu nestala. Ona su tu, nježna kao krijesnice. Kao neuništiva nada u trenutku beznadežnosti.

GORE JE TIHO
Nanouk Leopold • Nizozemska • 2013 • 94 min

PETAK 13.12. – 19:00 (KINO EUROPA)
PETAK 20.12. – 19:00 (ART-KINO CROATIA)

Ekranizacija i kod nas prevedenog bestsellera Gerbranda Bakkera. Ova je drama tiha, a istodobno potresna refleksija o samoći, potisnutoj homoseksualnosti i starenju.

Za više informacija posjetite www.humanrightsfestival.org