Putovanja

Fantom
u Putovanja

Tajland – zemlja s najviše ladyboyeva na svijetu

Tolerancija - usred dana se ljudi obuku u Lady Gagu i Carrie iz serije Sex i grad te ostali zanimljivi idoli

Tekst i fotografije: Sanja Babić

Tajland, zemlja tisuću osmijeha, zemlja koja izgleda kao Disneyland za odrasle. Zemlja u kojoj svatko ima pravo biti što je ili što želi, izražavati svoju seksualnost bez strahova hoće li ga tko uvrijediti ili napasti, zemlja u kojoj si svatko može pronaći partnera po svojoj mjeri.

Upravo je čudesan Tajland zemlja s najviše ladyboy-eva na svijetu, a zašto je tako, nitko ne zna. Kaže narod da bi moglo biti zbog hormona iz piletine (a Tajlanđani upravo piletinu jedu najviše), a kažu pak da je to zbog hormona iz kontracepcijskih pilula... tko će ga znati... ali činjenica je da se kontracepcijske pilule prodaju u ljekarnama bez recepta, a s obzirom da nitko ne kontrolira krvnu sliku da vidi koji hormoni odgovaraju kome, žene si same izabiru pilule na 'eci peci pec' ili po pristupačnoj cijeni. Kaže moja prijateljica da je primijetila da joj pilule koje sada koristi ne odgovaraju jer su joj izbili prištići po cijelom licu, ali ne treba za to ići kod doktora, valja samo promijeniti brand. Ali nije ovo tema članka. Tema je jednakost spolova, različitost, drugačiji kriteriji i drugačiji okviri. Kažu ljudi da ima toliko ladyboyeva upravo zbog tolerancije jer znaju ljudi da mogu biti što jesu pa se niti ne skrivaju kao u drugim kulturama. No, kažu neslužbene brojke da 10% dječaka se već u osnovnoj školi deklarira kao drugačijim, ladyboyem ili gayem ili lezbiljkom. Neki kažu da feminiziraniji dečki lakše prolaze u životu pa namjerno aludiraju da su ladyboy ili gay kako bi bili pošteđeni mnogih stvari. Hm, u Hrvatskoj je upravo obrnuto.

Pitanje je ima li okvira u Tajlandu i, ako da, tko ih je vidio? Zemlja u kojoj se ljudi kreću slobodno po cesti usred dana ili noći noseći razne kostime, obučeni kao za neki show, mogu biti Lady Gaga ili tko god žele, njihov najdraži lik iz filmova, spotova ili mitskih priča, a da nitko ne obraća pozornost na njih, da im se ne podsmjehuje, vrijeđa ili ne napada fizički. Divno, zar ne? Svatko 'mari svoja posla', a kada se i trača, seksualna orijentacija nije uopće neka vruća tema.

Tajlandski naziv za ladyboya je kathoey, a najpoznatiji među njima je bivši šampion u tajlandskom boksu Nong Tum ili Parinya Kiatbusaba. Pobjednika tajlandskog talent showa je ladyboy Bell kojeg niti publika niti žiri nisu mogli prepoznati niti u stasu niti u glasu da je ladyboy. Svakako pogledajte njezinu fantastičnu izvedbu.

Radila sam u hotelu gdje je jedan menadžer bio feminiziran i koristio je ženski wc baš kao i ja. Jednom prilikom sam ga pitala da li je gay, a on na to kaže da je ladyboy. Pitam ja pa zašto onda ne nosiš šminku svaki dan i žensku odjeću, a ona meni kaže da se srami. Mislim si ja pa ne živimo u Hrvatskoj gdje te svatko osuđuje. Nakon toga dana, ona je dolazila ispeglane kose na posao, našminkana i odlično raspoložena. Kao da je trebala odobrenje od menadžera da je to ok... normalno da je ok, ovo je Tajland!

Njezino ime je u prijevodu na hrvatski Crtić. Točnije, to joj je nadimak. Tajlanđani imaju toliko duga imena da se uvijek predstavljaju nadimcima i u službenim odnosima i, primjerice, u pisanju mailova. Zamislite da u Hrvatskoj primite mail od Crtića? Da, sve je suvišno za komentirati. Zanimala me njezina priča, njezin život, činila se kao vrlo zanimljiva osoba. Pitala sam ju da li ima dečka i kakve muškarce voli. I nakon 3 i pol godine života u Tajlandu volim čuti ljudske priče, podijeliti njihovu intimu na onaj lijep, poseban način gdje mi otkrivaju jedan čudesan svijet tolerancije i jednakosti, gdje samnom dijele svoje maštarije i snove znajući da ih ne osuđujem, gdje je svijet zapravo idealniji nego u mnogim drugim kulturama. Svijet kakav u Hrvatskoj nisam poznavala. Svijet u kojem se ljudi ne skrivaju nego otkrivaju.

Crtić mi je rekla da voli straight muškarce, da joj gay nisu napeti, da je dosad imala 4 straight dečka koji nikada prije nisu imali ladyboya ili dečka, nego isključivo cure. Kaže da im se upravo ona svidjela i zavoljeli su je.

Moja druga kolegica, cura iz ljudskih resursa je lijepa straight gradska puca koja ima dečka, ali njezin dečko šminka oči. Pitala sam ju da li joj je dečko straight i zašto šminka oči – bila je to čista psihološka znatiželja. Zapravo, moglo bi se reći sociološko istraživanje. Rekla mi je da ja to ne razumijem, da je to moda iz Koreje, da svatko tko je moderan šminka oči i da, kada se on našminka, da je puno ljepši od nje.

Konobar iz bara iz tog hotela koji je straight pak šminka usta žarko crvenim sjajilom, kažu da je to isto trend. Ženske straight konobarice se ne šminkaju baš previše niti mare posebno za svoj izgled jer, kažu, vruće je.

Jedan dan u žensku svlačionicu na poslu ulazi cura, mislim si ja, vau kako dobro izgleda. Na sebi je imala bež lepršavu haljinicu Monroe stila, Rayban sunčane naočale i cipele na visoku petu, a duga crna svilena kosa joj je bila čvrsto stegnuta u rep. Kada je skinula naočale s očiju, otkrila je svoje okruglasto besprijekorno našminkno lijepo lice. Ona je on, točnije ladyboy. Pozdravila me, predstavila se kao Mala i rekla da je nova cura u baru. Ja sam radila u uredu pa sam si ipak bila bliža sa curama iz ureda, nego s drugima s bazena ili recepcije. Mala je vrlo brzo postigla fantastičnu prodajnu reputaciju. Kažu da nitko nije prodao toliko šampanjaca na +35 kao ona. Ne znam kome je bilo više vruće, njoj koja je na +35 obilazila klijente sa šampanjcem i nudila ih ili gosti koju ga ispijali na +35.

Autorica teksta, Sanja s ladyboy-em

Moja frendica Crtić mi je ispričala da Mala ima umjetne grudi i plastičan nos. Mislim, to dvoje se vidjelo na kilometre i nije neka tajna. Ali mi je Crtić rekla da je Mala odrezala spolovilo, ali da ona osobno to neće nikada napraviti jer voli sebe baš ovakvu kakva je, bez prsa i s muškim spolovilom. Kaže da ju i njezini dečki takvu prihvaćaju i da nisu nikada tražili da se odrekne svojih fizičkih osobina.

Kada smo već kod stvarnih ljudskih priča, da spomenem i Lijepu (nadimak). Lijepa je naša kućna maserka. Nemojte misliti da smo neki bogataši jer nismo, stvar je u tome da masaža stoji 40 kn i još maserka dođe doma – ovo je zaista predivna zemlja. Lijepa ima zaista zlatne ruke, savršenu tehniku masiranje, žensku senzibilnost i mušku snagu – reklo bi se bingo kombinacija za maserku.

Ona ima predivno lice s oštrim crtama i savršeno oblikovan nos za koji tvrdi da je prirodan. Kaže da je od operacija napravila samo operaciju grudi koja je jako bolila, a njezino savršeno lice joj je dala majka priroda i genetika. Lijepa kaže da se u školi bavila skokom u vis i da je od toga narasla više od prosječnih Tajlanđanki (zanimljivo je da su upravo ladyboyevi najviše Tajlanđanke) - visoka je 170 cm i savršenih je proporcija. Ima dugu smeđu kosu sa crvenim sjajem, uvijek je elegantno obučena, graciozna i stalno koketira i trepeće svojim okicama. Vidi se da je ladyboy po tome jer ima dosta velike dlanove ruku i stopala. Mislim da nosi cipele broj 42 (usporedbe radi, Tajlanđanke uobičajeno nose 35-36 broj cipela i visoke su 150-160 cm i imaju cca 45 – 50 kg).

Lijepa kaže da je bila još mali dječak kada je primijetila da je drugačija od ostalih dečki. Kaže da je stalno isprobavala mamine haljine, mazala nokte i gledale dečke, a ne djevojčice. Kaže da je bila i nježnija nego drugi dečki. Njezini roditelji su to sve isto primijetili i nije im smetalo kada im se povjerila da je drugačija. Vrlo rano su joj roditelji počeli davati ženske hormone koji su joj zaustavili dlakavost, a kaže da su joj i grudi malo narasle te da joj je pomoglo to u većoj ženstvenosti, ali najviše od svega da je sretna što su ju mama i tata prihvatili onakvom kakva jest i dali joj punu podršku. To je ono što je stvarna vrijednost u životu, zar ne, da svi mi dobimo odobrenje i priznanje od roditelja, nevažno da li smo mala djeca ili već odrasli ljudi.

Njezini roditelji imaju dvoje djece, nju i brata, a njezin brat je gay. Kaže da njezin brat i ona nemaju isti ukus jer njezin brat voli gay muškarce, a ona voli straight muškarce i to strance, bijelce. Kaže da kada upozna nekog dečka u disco klubu, da im uvijek kaže da je ladyboy kada joj priđu. Kaže da drugi ladyboyevi to ne priznaju i da je to jako opasno jer se dečki iznenade kada se, u toku akcije u hotelskoj sobi, ladyboy skine. Kaže da su jako ljuti zbog prevare i da ponekad žele čak i lupiti ladyboya zbog laganja. Riječ je o strancima, turistima, naravno. Domaći vrlo dobro znaju prepoznati curu i ladyboya.

Domaći i mi rezidenti se zapravo čudimo kako turisti ne vide razliku između ladyboyeva i cura jer su ladyboyevi uvijek perfektno dotjerani, gracioznost iz njih frca dok se ostale cure uopće toliko ne dotjeruju i držanje im nikada nije toliko ženstveno. Ladyboya na motoru prepoznaš s kilometra jer se drži toliko uspravno da misliš da ima metlu zavezanu za kičmu. Usred dana je naravno besprijekorno našminkana (iako je vani kipuće i šminka se doslovno topi) i ima visoke pete i usku haljinu. Pretpostavljam da je ipak određena doza alkohola odigrala svoje u čistoći vida pri tim razuzdanim zabavama.

Usprkos tolikoj toleranciji spolova, nisam još vidjela nikoga u vladi da je ladyboy, niti primjerice odvjetnika. Viđam ih da rade po hotelima, barovima, supermarketima, frizerajima i masaž salonima. Možda je zato moja frendica Crtić bila toliko sramežljiva da se na poslu slobodno izražava iako je po statusu bila menadžer, baš kao i ja.

Iako imaju svoja prava, ladyboyevi se u službenim dokumentima deklariraju kao muškarci pa samim time moraju i u vojsku. U zatvoru su u ćeliji s muškarcima iako koriste ženski wc. Sada se bore za pravo da se uvede treći spol u dokumentaciju. Neke škole su počele uvoditi wc za ladyboyeve kako bi svima bilo ugodnije.

Nebu išlo!

Za više sadržaja trebaš se prijaviti ili otvoriti korisnički račun.