Doniranje organa nakon smrti DA ili NE?
Malo tmurna tema ali san tila postat da vidim vaše mišljenje i da malo skrenem pozornost na ovu temu i da se proširi informacija jer vidim da se više ta donorska kartica ni ne spominje kao što je prije.
Ja ću je izradit s tim da je neću nosit sa sobon ( poznavajući naše bolnice da mi se dogodi neka nesreća i da mi doktori nađu tu karticu, vjerovatno bi odma isključili aparate) , nego san kontala to izradit pa bližnjima reć i potaknit i njih da razmisle.
DONACIJA ORGANA SPAŠAVA ŽIVOTE
Naši liječnici postižu zavidne rezultate u postupku presađivanja organa čime spašavaju i produžuju mnoge živote.
Prema podacima iz 2010. godine, Hrvatska je treća zemlja u svijetu po broju donora organa, sa 28,2 donora na milijun stanovnika, a do kraja godine očekuju se i bolji rezultati.
Međutim, u Hrvatskoj se ipak transplantacija ne provodi u dovoljnoj mjeri, iako apeli uglavnom ostvaruju veliki odziv. Jedan od razloga je nedovoljna upućenost javnosti u ovu tematiku.
Preuzimanje vlastite donorske kartice po sasvim jednostavnom postupku kod nadležnog obiteljskog liječnika ili u Hrvatskoj donorskoj mreži, znači osvješten i humani izraz vlastitog odnosa prema sebi, drugima i cijelom društvu u kome postojimo.
Ne zaboravite, možda će transplantirani organ jednoga dana zatrebati upravo vama ili vašim bližnjima.
Kraća lista čekanja značit će duži i kvalitetniji život za potrebite.
Potpiš i nosi sa sobom karticu za darivanje organa.Kako dobiti donorsku karticu? Javite se svom nadležnom obiteljskom liječniku. Tamo ćete dobiti karticu kao i sve obavijesti te potreban informativan i edukacijski materijal o presadivanju organa. Karticu također možete dobiti i u Hrvatskoj donorskoj mreži. Više na stranici www.hdm.hr