Zdravlje

Leyla
u Zdravlje

Inzulinska rezistencija

Ukratko s neta: inzulinska rezistencija je poremećaj u kojem stanice tijela (mišića, masti i jetre) postaju manje osjetljive na inzulin, hormon koji regulira šećer u krvi. Zbog toga gušterača proizvodi više inzulina kako bi nadoknadila, što može dovesti do povišene razine šećera i inzulina u krvi (hiperinzulinemija), a dugoročno i do dijabetesa tipa 2 te kardiovaskularnih bolesti. Simptomi su često blagi, ali mogu uključivati umor, debljanje i probleme s kožom, a važno ju je dijagnosticirati i liječiti promjenom načina života. 

Ukratko od mene, kako sam sama dosla do pomisli da je moguce da istu imam:

Vjeciti umor, koliko god da sam spavala.
Vjecita potreba za snom, nikad dovoljno sna.
Nagla fizicka slabost i nagla glad (svaka 2 do 3 sata).
Ukratko pretvorila sam se u bebu. Samo bi jela i spavala.

Nalazi su potvrdili da je inzulinska rezistencija prisutna, dok su krvna slika i hormoni stitnjace uredni. Sada cekam pregled kod endokrinologa.

Dok cekam pregled nesto i sama cinim. Promijenila sam prehranu i guram dan po dan. Za mene je to uspjeh vec sada, 15 dana bez secera (iz voca i rafiniranih) i maksimalno srezani ugljikohidrati. Sve ono sto volim najvise. Drzim se LCHF smjernica.

Osjecam se vec sada puno bolje, niti jedan od navedenih simptoma nemam. Ne gladujem, unosim 3 obilnija obroka. Znam da je i tjelovjezba bitna, to je faza 2 koja ce ici teze.

Ukoliko vas ima jos, voljela bih cuti vasa iskustva dok prikupljam svoja. :)

Nebu išlo!

Za više sadržaja trebaš se prijaviti ili otvoriti korisnički račun.