Lifestyle

Anonymous
u Lifestyle

Linux Fan Club

Ćao svima! Hoću otvoriti diskusiju o Linuxu, za sve nas koji ga koristimo, volimo, i koji se ponekad borimo s njim. 😅

Linux je zakon, ali nije ni bez svojih čudnih trenutaka. Kroz sve ove godine zabavljao sam se i pomalo mučio, i evo šta sam shvatio. Kao prvo, sloboda koju Linux pruža je ogromna. Kad sam prvi put prešao s Windowsa, osjećao sam se kao da sam izašao iz zatvora. Možeš da menjaš sistem do srži, biraš šta ti treba, kako ti treba, i potpuno si u kontroli.

Ali, naravno, nije sve ružičasto. Znam da svi mi imamo te trenutke kad nešto "ne radi", kad neki program ne može da se pokrene, ili kad zabiješ glavu u zid pokušavajući da natjeraš hardver da bude kompatibilan. I dalje me povremeno frustrira to što neki specifični softveri nisu prirodno dostupni, pa se moraš snalaziti sa alternativama.

Takođe, Linux je i dalje platforma koja zahtijeva da budeš spreman uložiti malo više vremena u podešavanje. Nema više onog “plug-and-play” osjećaja kao na Windowsu, ali kad sve posložiš, to je kao da ti je neko popravio auto. Tvoj auto. I možeš da ga voziš kako hoćeš.

Tako da me zanima:

Koji distro ti koristiš? Kako si došao do njega i šta te privuklo? Imaš li neki distro koji je jednostavan za svakog, ili ti je možda trebalo malo petljanja na početku?

Koje programe najviše koristiš na Linuxu? Zašto baš njih? Znam da imaš zamene za svaku aplikaciju, ali koje su to aplikacije koje ti stvarno prijaju?

Gde ti je najviše "zapelo"? Ima li nešto što ti nikako ne ide, ili jednostavno ne možeš da nađeš rešenje? Možda ti treba pomoć, ili možda znaš neki trik koji bi mogao pomoći.

Šta te najviše veseli u tvom distrou? Da li imaš neki "Aha!" trenutak koji si dobio kad je sve selo na svoje mesto?

Ajde, zanima me vaše iskustvo!

Nebu išlo!

Za više sadržaja trebaš se prijaviti ili otvoriti korisnički račun.