Događanja

5.25andlive
u Događanja

Izložba QUEER ME UP (Before You Go-Go) | Mjesec ponosa 2025 - Pula

13.06.2025.
  Galerija Makina, Kapitolinski trg 9, 52100 Pula

𝐎𝐭𝐯𝐨𝐫𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐢𝐳𝐥𝐨ž𝐛𝐞 𝐮 𝐩𝐞𝐭𝐚𝐤, 𝟏𝟑. 𝐥𝐢𝐩𝐧𝐣𝐚 𝐮 𝟐𝟏 𝐬𝐚𝐭 | 𝐐𝐔𝐄𝐄𝐑 𝐌𝐄 𝐔𝐏 (𝐁𝐞𝐟𝐨𝐫𝐞 𝐘𝐨𝐮 𝐆𝐨-𝐆𝐨) @𝐆𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐣𝐚 𝐌𝐚𝐤𝐢𝐧𝐚

🎉 QUEER me UP je poziv na intervenciju i opoziv identiteta, lovljenje trenutka između postajanja i bivanja. Prikaz je to transformacije zaustavljene na pola puta – tamo gdje prestaje sigurnost forme i započinje sloboda izraza. To je mjesto u kojem teatralnost i autentičnost nisu suprotstavljene, već se prožimaju.

Drag identitet u ovoj izložbi nije dovršeni performans, nego proces: intimni trenutak ogoljenog. Ranjivost nije slabost, već prostor slobode – otpor protiv nametnutih oblika i zahtjeva. Teatralnost ovdje nije bijeg – ona je alat. Maskiranje nije skrivanje – već otkrivanje višeslojnosti identiteta.

Intervencija posjetitelja ključan je trenutak izložbe u kojem se brišu granice između onoga što mislimo da trebamo biti i onoga što osjećamo da jesmo; 𝐎𝐧𝐚 𝐧𝐢𝐣𝐞 𝐧𝐮žn𝐚, 𝐧𝐢𝐣𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐮 𝐧𝐞𝐤𝐨𝐠𝐚 𝐝𝐫𝐮𝐠𝐨𝐠/𝐧𝐞š𝐭𝐨 𝐝𝐫𝐮𝐠𝐨, 𝐯𝐞ć 𝐢𝐬𝐩𝐢𝐭𝐢𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐣𝐞 𝐥𝐢 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐞𝐛𝐚 "𝐝𝐨𝐝𝐚𝐭𝐢 𝐛𝐨𝐣𝐮" 𝐢𝐥𝐢 "𝐝𝐨𝐝𝐚𝐭𝐢 𝐞𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞" 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐝𝐨𝐯𝐫š𝐢 𝐨č𝐞𝐤𝐢𝐯𝐚𝐧 𝐥𝐢𝐤 𝐝𝐫𝐚𝐠-𝐨𝐬𝐨𝐛𝐞.

Predgovor Dabo Krešimira: U tišini među pokretima, u trenucima između gesti, nastaje prostor koji nije ni jedno ni drugo, prostor u kojem identitet prestaje biti zadana forma i počinje postajati događaj i doživljaj. U tom prostoru boravi QUEER me UP, izložba Sanjina Kaštelana, intimna studija ranjivosti, prijelaza i samootkrivanja. Kaštelanove fotografije ne dokumentiraju, one svjedoče. Svjedoče o tijelu koje se ne eksponira, nego je u procesu. O licu koje se ne nudi pogledu, nego se nudi susretu. O umjetniku koji nije odjeven u identitet, nego ga pažljivo dekonstruira i ponovno oblikuje - šminkom, korzetom, sjećanjem. Kaštelanovi motivi stvaraju suptilne prizore koji se zadržavaju između pokreta ruke i pogleda, između skidanja cipela i odlaganja perike, između unutarnjeg osjećaja i vanjskog izraza. Fotografije su selektirani isječci transformacije koja nije samo estetska, već ontološka - tijelo koje traži da ga se vidi, ali ne kao objekt i/ili performance, već kao subjekt u intimnom procesu transformacije. QUEER me UP je više od bilježenja queer tijela jer ovdje identitet nije fiksan, zadan, krut i nepromjenjiv, već fluidan, neograničen, kreativan i slobodan. Jer biti queer, u svijetu koji traži jasne linije, znači živjeti između, unatoč svemu. Ova izložba ne nudi zaključke, ne postavlja pitanja, ni ne nudi odgovore. Ona otvara prostor i poziva na boravak u nesigurnom. U izloženom. U ranjivom. U stvarnom. I možda je upravo tu, u toj neizvjesnosti i hrabrosti neodređenoga, prostor najveće slobode.

Sanjin Kaštelan, osoba je mnogobrojnih afiniteta i interesa. Rođen 1977. u Rijeci, a trenutno živi i radi u Zagrebu. Najpoznatiji je kao DJ Itch – njegova persona koja seže još u polovicu 90ih, a do sada se kao DJ utkao u tkivo zagrebačke klubske scene. Nekoliko godina unazad, Sanjin se počeo ozbiljnije baviti i fotografijom čime je jednu od svojih brojnih strasti poveo na put svjetla i sjene. Poznat i kao vizualni umjetnik i fotograf u Jana kampanji “Osjetimo svoje ja” i brojnih drugih izložaba.

Autor izložbe: Sanjin Kaštelan
Grafička priprema: Irena Jurković
Produkcija: udruga Proces

Izložba će biti otvorena do 4. srpnja 2025. Veselimo se vašem dolasku!

facebook.com/...me-up-before-you/696407426662066/

Nebu išlo!

Za više sadržaja trebaš se prijaviti ili otvoriti korisnički račun.