Imam teoriju: Generalno sve po redu
Imam teoriju!
Sve nešto oko mene ide, a ja nit se molim, nit se nadam. Kako dolazi, tako mu se namještam ili izmičem. Kao u onoj igrici kad na svemirski brod padaju granate i pokoja rotkvica. Čini mi se da sam prije bio grlatiji, da je moje mišljenje o svemu znao svatko, a sada ga ne znam ni ja, jer mi se, eto, ne da. Mrsko mi je i pomisliti, a kamoli promisliti na temu koja mi ne igra ulogu. Ne želim biti najpametniji, želim biti najmirniji. Što kaže ona mala izbosne, "bitnije mi je moje zdravlje, od vaših pantalona." I tako već godinama.
No, ponekad se i meni zalomi. Neki zgubidan pokrene raspravu, recimo o ratu u Ukrajini, pa se učas ulovim pametujući o nečemu o čemu nemam pojma. Pa krene, Putin/Plin/Politika. Baš kao u srednjoj školi na satu etike. Premda, moram priznati, ta se svakodnevna, prek-plota razmijena misli dosta promijenila, od onih 2010ih. Evo, npr., danas bi bilo najpametnije riječi svi, sve i sl. izbaciti iz upotrebe. Zaboraviti da postoje. Nedajtibože da netko kaže, "svi su oni takvi", što je okay, jer nisu, ali, brate, nisam se ja ovdje došao kandidirati za predsjednika već kandirati od alkohola... i usput čut (pa i reć!) koju pametnu, riješit koju svjetsku krizu i to. Mani me.
E, de da mi tu sad izgeneraliziramo! Šalim se, nećemo to. Ovo ćemo: pošto vam treba pomoć, ja sam odlučio napisati nekoliko provjerenih trkova koje možete koristiti u određenim situacijama. Oni će vam pomoći da istovremeno ispanete liberalni i ostanete vjerni svojim palanačkim korijenima.
1. Nema ALI
Npr. "Nisu svi Albanci isti, ALI..." se uspješno da zamijeniti sa "Svi Albanci koji sam ja upoznao, vidio, za koje sam čuo... su isti." Što onima koje nisi upoznao, vidio, čuo... ostavlja dovoljno prostora da se dokažu.
2. Iskustvo kao džoker
Npr. "Ne volim Mađare!" To može zvučati kao da ne voliš Mađare, pa bolje reci: "Dovoljno sam iskusan da znam da mi određeni mentaliteti ne odgovaraju." I stvar riješena.
I na kraju, moj omiljeni:
3. Za direktna pitanja - čiko s youtuba
Npr. "O čemu Konstanta pjeva u pjesmi za Eurosong i zašto?" Odgovor: "Na prvo pitanje vam ne mogu dati odgovor... jer prvo pitanje je veoma čudnovato." Tu malo nakrivi glavu, pa reci: "Jednostavno zato što sam u zadnje vreme u ćorsokaku. Grrr Grrr... Gr!" Sugovornici će vas blijedo gledati, možda pomisliti i da ste ludi, ali, hej, gore bi prošli da ste stali interpretirati "In corpore sano." Budimo realni.