Zdravlje

Fantom
u Zdravlje

[Štampar] STD7

Nisam nigdje našao informacije o ovome, a znam da se provodi normalno i redovno pa, eto, neka bude ovdje.

Uglavnom, na Štamparu možete bez uputnice dati uzorak urina na PCR test na 7 najčešćih uzročnika spolnih bolesti. To su, redom, Neisseria gonorrhoeae (gonoreja), Chlamydia trachomantis (klamidija), Trichomonas vaginalis (trihomonijaza), Ureaplasma urealyticum, Ureaplasma parvum, Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium.

Ukratko, ideja PCR metode jest umnožiti genetički materijal. Pojednostavljeno rečeno, pozitivan PCR test znači da je određeni patogen bio prisutan jer je specifično umnožen njegov genetički materijal koji je dao signal. Negativan znači da do umnažanja nije došlo pa samim time patogena nije ni bilo. Metoda je vrlo specifična i pouzdana.

Uzorak je urin. Uzimate prvi jutarnji mlaz (oko 10 mL) i u roku od 2 sata ga donosite gore u prijemnu ambulantu (idete pokraj glavne zgrade, lijevo dolje, suteren). Javite se na šalter, dobijete nalog za platiti, dajete podatke i mail. Idete u glavnu zgradu na blagajnu, platite i s računom se vraćate predati uzorak i to je to. Adresa je Mirogojska 16, malo iznad Fran Mihaljevića.

Usluga se plaća 450 kuna (i nešto sitno). Nalaz dobivate mailom, maksimalno za tjedan dana. Ponedjeljak je idealan jer se uglavnom s početkom tjedna pokreću novi ciklusi testova ili kad se dobije dovoljno uzoraka. Moj je frend znao dobiti već idući dan.

Prednost svega je da ide jako brzo i pouzdano. Rijetko gdje možete ovakav paket dobiti za ovu cijenu, privatne poliklinike to masno naplaćuju, a i rijetko gdje se ispituju mikoplazme (iako su one češće kod žena, no, opet, ako ste imali aferu s oženjenim i slično :lol: ). Na HIV, sifilis i hepatitis C se možete testirati bilo gdje.

Mana je jedino što nije anonimno, za one kojima je to bitno, i nije osigurano liječenje, odnosno, nećete dobiti lijekove već vam ih mora upisati vaš doktor. No dobra stvar je da vam često naprave i antibiogram ako je test pozitivan - znači definiraju na koji je antibiotik bakterija najosjetljivija i na koju dozu pa samim time dobijete i optimalnu primjenu antibiotika (ja se osobno ne volim s njima igrati kad ne moram i ne sviđa mi se što na FM znaju odmah napucati antibiotike bez rezultata).

I za kraj, nisam u Štamparu, nije reklama, nemam nikakve veze s tim, samo sam htio da na jednom mjestu piše i o ovome pa tko voli, nek izvoli. Pazite se i ostanite zdravi. :bye:

Nebu išlo!

Za više sadržaja trebaš se prijaviti ili otvoriti korisnički račun.