Kolonizacija Marsa i novih planeta + inteligentni roboti i potencijalne opasnosti
Vjerojatno znate da je Zemlja preživjela već više masovnih izumiranja. Konkretno se govori o pet masovnih izumiranja. Postoji puno hipoteza o tome ,a sve više se spominje i šesto masovno izumiranje za koje je najviše kriv čovjek i koje je već u tijeku. Udar asteroida prije 65 mil.godina koji je uz još neke čimbenike kao što su odsutnost sunčeve svjetlosti zbog izdizanja velike količine materijala u atmosferu, prestanak fotosinteze i još brojni druge izazvao izmumiranje. Ostali od uzročnika mogu biti vulkanske erupcije, koje za posljedicu imaju ispuštanje ogromnih količina ugljičnog dioksida i sumporovodika ili jednostavno zamračenje neba... ugl. uzročnici su u većini slučajeva klimatske promjene.
S obzirom na sve navedeno i još brojne nanaveden stvari, evidentno je da je opstanak na našoj planeti dugoročno neizvjestan. Hoće li naša vrsta preživjeti i do kada? Ako bi ostali samo na Zemlji i ne bi naseljavali ostale planete, vjerojatno nećemo opstati dugoročno gledano kroz milijune godina npr. Osobno moj stav o kolonizaciji Marsa je više "siva zona". S jedne strane je tako logično, no s druge me strah da ne uništimo još jedan planet. Ugl, više sam za kolonizaciju nego što nisam. To je još najmanje što me brine.
Inteligentni roboti i razvoj robotike su svakako pohvalni također, no ima par stvari koje me tu iznimno zabrinjavaju. Što će se dogoditi s nama kada roboti postanu inteligentniji od nas?Naime, kao laik u ovom području vidjela sam "robote-ljude " koji su tako programirani da sve svoje znanje skupljaju u "oblaku" i naravno imaju veliku brzinu pristupa, ali svi roboti će dijeliti oblak tako da će ispasti da će znanja jednog robota biti u neizmjernoj brzini dostupna drugim robotima i tako će njihovo znanje biti ogromno i konstantno rasti . Naravno da se jedan čovjek ne može mjeriti s time, pogotovo ne s tom brzinom i tim kapacitetom. Ne govorimo više o robotu kao kanti kojoj čovjek daje komande, već o robotu koji može biti vaš šef jer je superioran u gotovo svakom pogledu. + Naravno da će ova mašine biti iskorištene i u ratovanju na temelju čega će bogate kolonijalne sile naravno imati najveće koristi.
Kao u SF filmovima, sve više se govori i o čipiranju ljudi. Jedino čip bi nas mogao učiniti sličnima robotima? Ono što mene zabrinjava u cijeloj toj priči je to što što čovjek nije racionalno biće po svojoj prirodi, on je iracionalan i stalno bježi u iracionalno kroz alkohol, piće, droge. Čovjek je na neki način željan "duhovnog iskustva" ( bez miješanja religija u ovo). Ne znam kako bi jedno biće s takvom kompleksnom prirodom moglo sebi dozvoliti takvu samodestrukciju i gubitak slobode o kojoj smo toliko sanjali tisučljećima.
Hoćemo li u konačnici uništiti sami sebe u želji da postanemo na neki način "besmrtni"?Stephen Hawkin je rekao da je neizvjesno. Pišite mi komentare ( molim bez vrijeđanja mene ili ikoga drugog) u vezi kolonizacije drugih planeta i stavu o super inteligentnim robotima? Znam da ovdje ima raznih struka od psihologa do informatičara tako da bi lijepo bilo da napišete vaš stav.
Mislite li da je čovjek po prirodi "lud za tehnologijom" ili smo na neki način prisiljeni, ali bježimo iz tih sfera opet u neku svoju prirodu? Mislite li uopće da SF filmovi mogu postati java u punom smislu u budućnosti i ako je odgovor da, hoće li nas onda itko uopće i pitati više ovo moje pomalo "neobično" pitanje iz ankete ili će se automatski podrazumijevati da?