Zdravlje

Fantom
u Zdravlje

Pilonidalni sinus/urasla dlaka

Zadnjih mjeseci se borim s navedenim i zapravo sam se iznenadio da je to dosta čest problem kod ljudi, no opet mi je u neku ruku i jasno da se o tome baš i ne priča na kavi. Uglavnom, kao kratak uvod, par riječi o sinusu. PS, da tako skratimo, zapravo je dlaka koja iz nekog razloga nije bila u mogućnosti izbiti na površinu kože već svoj rast nastavlja ispod (dublje ili pliće, kako kad) te organizam pokreće imunološki odgovor jer ju prepoznaje kao strano tijelo. Točan razlog nastanka nije poznat i nema nekog pravila kod koga bi se mogao ili ne bi mogao pojaviti; podjednako se javlja i kod žena i kod muškaraca.

Što se mog iskustva tiče. Krenulo je negdje početkom kolovoza kada sam jedno jutro osjetio neku, ajmo reći, kvržicu blizu trtice. Ne na samoj trtici nego periglutealno, kako to stručno nalaz kaže. Prvo mi je palo na pamet da je to zbog udarca na poslu jer su bili neki ludi dani pa će proći ili je možda u pitanju neki jači potkožni prišt. Međutim, prošlo nije. Čim sam uguglao ta dva-tri pojma (kvrga, izbočina, trtica etc.) baca gugl pojam iz naslova. Naravno, prvo se čovjeku pojavi strah jer svaki članak kaže isto - kirurški zahvat je jedino rješenje. Javljam se ja doktorici. Zbog posla i faksa nisam jednostavno mogao gubiti vrijeme odmah na to pa me uputila da pratim da li to raste ili ne, da li se javlja temperatura i slično te da joj se javim. Nije bilo crvenila, nije boljelo, nikakva temperatura, ništa.

Preventivno sam nabavio kantarionovo ulje/ulje gospine trave jer ima protuupalno djelovanje i time stalno mazao što je u neku ruku vjerojatno i držalo tu upalu pod kontrolom. Jer vi, zapravo, čim fizički osjetite nešto pod prstom, to je već sekret nastao kao rezultat upale. Tako da je ta moja kvrga malo rasla, malo se smanjivala i uglavnom je to bilo tako neka dva mjeseca sve dok se nisam malo oslobodio obaveza i odlučio to riješiti. Poslan sam na pregled kirurgu, ali sam neka 2-3 tjedna prije prestao s mazanjem čisto da se vidi pravo stanje stvari. Tad se to zacrvenilo te je par dana prije samog posjeta nastao jedan specifičan otvor na koži kao kraj tih kanalića iz kojeg se na površinu praznio/cijedio sadržaj te ciste i tu i tamo bih primjetio mrlju na gaćama (a nije bila ona mrlja, jel :alexis: ). I ništa, kirurg rekao da moramo napraviti inciziju - jedan zarez kojim se otvara ta cista i ispušta se taj sav sekret van.

Čitao sam svakakva iskustva, nekima je to podivljalo za tri dana, neki nisu mogli ni stajati od boli, nekima je i sam postupak bio katastrofalan. Ne mogu reći da je to bio i moj slučaj. Nije boljelo prije, a nije niti kasnije. Zahvat je napravljen u kratkotrajnoj općoj anesteziji, 20-ak minuta doslovno. Odležao pola sata i poslan sam doma. Jedva sam čekao da prođu 2-3h da mogu popit kavu i zapalit, ali već prvi dim mi je ukazao na to da je bolje da se vratim u krevet jer mi se počelo vrtjeti pa sam ostatak dana prespavao. Previjanja su svakodnevna, ujutro i navečer. Kirurg mi je napravio prvo idući dan, te sam se dan iza toga mogao početi tuširati, prati ranu i sam se previjati. Rez je nekih 4-5 cm, možda 0,5 cm dubok, nije šivan što je prednost jer se rana direktno ispire/čisti/suzi van. Previjam se ujutro i navečer, na suho, samo gaza i to je to. Danas su dva tjedna od toga i ostao je još mali dio koji suzi, ostatak reza je granulirao. Sve skupa, ništa bolno, ali dosta nespretno i nezgodno. Ne možeš sjedit, ne možeš ležat na leđima, na boku, ništa to. Jedem i sve ostalo radim stojećki. Iako sad već to popušta pa mogu.

U svakom slučaju, incizija je samo privremeno rješenje jer sama dlaka (ili dlake) nisu uklonjene. Po nekim iskustvima, nekima se nakon toga više ništa nije javilo, nekima su trebale još dvije-tri incizije, a neki pak su završili s rupetinama (15x15cm sa 3-4 cm dubine) jer su to zanemarivali pošto se nije javljala upala. Moja odluka je da što prije odem na pravu operaciju da se to sve izvadi i da budem miran.

U svemu tome mi možda najteže pada prisilni celibat jer, eto, ipak je nama pederima guza bitan segment. :lol: No dobro, ima i tu drugih alternativa.

Uglavnom, zanima me ima li i ovdje ljudi s tim problemom. Volio bih čuti i druga iskustva, savjete i slično. Ugodnu raspravu želim o ovoj neugodnoj stvari. :beer:

Nebu išlo!

Za više sadržaja trebaš se prijaviti ili otvoriti korisnički račun.